Senderisme
- Redacció / Bellaguarda , Bovera , El Cogul , El Soleràs , Els Torms , Granyena de les Garrigues , Juncosa , La Granadella

El 'camí de Sant Jaume' per les Garrigues Altes d'una família de la Granadella

Van completar una ruta d’uns 80 kms. Un dels alicients que van trobar durant aquesta activitat va ser que van aconseguir el segell de tots els ajuntaments dels pobles pels quals van passar. A Juncosa, també van obtenir el timbre de la parròquia.  

Foto: Ll.F.

De la Granadella a Bovera; de Bovera a Bellaguarda; de Bellaguarda a Juncosa; de Juncosa als Torms; dels Torms al Soleràs; del Soleràs al Cogul; del Cogul a Granyena; i de Granyena a la Granadella. Com si es tractés d'un camí de Sant Jaume particular, però en dies no consecutius, una família de la Granadella ha recorregut aquest agost les Garrigues Altes en diverses etapes. En total, van acumular uns 80 kms pels camins i pistes que hi ha entre pobles.  

Lluís Filella, de Cal Virolit, explica que van tenir la idea de conèixer més a fons els pobles veïns i que aprofitant un mapa de turisme que tenien per casa van traçar el recorregut. L'objectiu era que fossin etapes similars en distància i dificultat. Cada certs dies, reunien tots els caminadors que podien, entre família i amics, i sortien a completar l'etapa. Anaven vestits amb samarretes blaves amb alguns elements patrimonials de la Granadella i l'esglogan "Virolit Tours". 

Un tros del mapa amb alguns dels segells aconseguits (Foto: Ll.F.)

Un dels alicients que van trobar durant aquesta activitat va ser que van aconseguir el segell de tots els ajuntaments dels pobles pels quals van passar. Tot i que no ho havien previst inicialment, quan explicaven la ruta als veïns amb els quals es trobaven, aquests els ajudaven a contactar amb l'alcalde o amb alguna persona vinculada amb el consistori, que els marcava el pas pel municipi. A Juncosa, també van obtenir el timbre de la parròquia local.  

Entre les majors dificultats que van trobar, descriu Filella, més que no pas la complexitat dels camins, hi havia la logística per anar fins al punt de sortida i per tornar cap a la Granadella. Diu que havien de deixar els cotxes amb què es desplaçaven repartits entre un i altre punt, i organitzar-se després per poder recollir els caminadors. 

Filella també va compartir aquesta iniciativa amb el Club Excursionista de les Garrigues Altes, amb l'objectiu que la ruta pugui arribar a més veïns d'aquesta zona, i que més persones la puguin provar. 

Una fotografia presa durant el recorregut (Foto: X.F.)