Torregrossa celebra demà, dissabte 1 de febrer, els 40 anys del Club Esportiu Patí (CEP) Torregrossa, una efemèride que servirà per fer memòria dels inicis de l'entitat i també per reivindicar una de les disciplines més arrelades i amb més tradició al poble. El festival commemoratiu posarà sobre la pista 66 patinadores i 59 expatinadores i permetrà veure l'evolució que aquest esport ha tingut a casa nostra.
Inicis en l'Associació Esportiva
Diverses famílies del municipi del Pla d'Urgell van impulsar el 1981 l'Escola Esportiva de Torregrossa, que oferia als infants i joves la possibilitat d'entrenar en patinatge artístic, en bàsquet i en futbol sala. L'objectiu d'aquesta estructura era ampliar l'oferta esportiva local més enllà del futbol. El president fundacional fou Agustí Solanes i el delegat Llorenç Pons.
Després d'uns anys en marxa, l'evolució de la iniciativa va fer que tant el bàsquet com el patinatge es constituïssin cadascun per la seva banda. L'1 de febrer del 1985 va néixer el CEP Torregrossa. El primer president va ser Esteve Ruiz. Un any després va aparèixer el Club Bàsquet Torregrossa. De llavors ençà, el club de patinatge artístic es va anar implantant amb força. Nens i nenes, indistintament, participaven en les coreografies i demostracions al poble i on els convidaven.
Transformació radical
La Junta Directiva de l'entitat torregrossina, l'equip tècnic i altres persones vinculades a la celebració coincideixen en la important transformació del patinatge artístic durant els últims quaranta anys. La disciplina s'ha "professionalitzat" i, juntament amb l'esperit demostratiu i de lluïment dels festivals, ha guanyat pes la vessant competitiva. En la posada en escena, s'han deixat enrere les coreografies conjuntes de tota la canalla per abraçar els discos individuals i els grups xou. També s'ha separat la participació per grups d'edat. El reglament sobre les figures i els nivells competitius s'ha fet més i més complexa i ha suposat un repte pel gruix de l'entitat.
L'exentrenadora Mònica Planes creu que va suposar "un canvi de mentalitat". En aquest mateix procés, s'ha passat dels vestits-disfressa, que s'ajustaven a la temàtica que s'estava representant, als mallots guarnits amb els populars cristalls Swarovski. Els patins de ferro, per altra banda, han quedat en l'oblit i ara són molt més lleugers. És més, els patinadors i les patinadores en canvien les rodes depenent de la superfície sobre la qual han de rodar. Fins i tot la música s'ha transformat, en sintonia amb el canvi de la societat i de l'esport. Fa prop d'una dècada, a més, que el club entrena i competeix al Pavelló Lo Graner, una instal·lació que pot acollir tota la base sense problemes i s'ajusta millor a la normativa.
La commemoració de demà permetrà veure tots aquests canvis tant en les figures i els discos que sortiran a la pista, com en el recull fotogràfic i de vestits que ha fet la comissió organitzadora. Cal dir, però, que entre els expatinadors que saltaran al Pavelló n'hi haurà que trauran la pols als patins històrics.
Llegeix el reportatge complet a la secció ‘Esport Vintage’ del SomEsports 70.