Lídia Cano Gorgues Veterinària i múixer de l’equip Blues Brothers-Run4Dogs

Vaig entrar al món del múixing després d’adoptar dues llebreres

Les Borges Blanques, 1985. L'esport i la feina de veterinària la van portar al món del múixing. Ara s'ha classificat per als campionats europeus en la modalitat de 'bikejoring' i patí amb gos que se celebraran a Polònia, l'octubre del 2018. Tot i arribar-hi per casualitat, la Lídia viu emocionada cada una de les proves en què participa; la propera a la Pobla de Cérvoles, que és una de les proves de la Copa d'Espanya de Múixing Terra, del 3 al 4 de febrer.

Patrícia Valencia: Com vas arribar a la pràctica d'aquestes modalitats esportives?
Lídia Cano:
Una mica de casualitat. El 2010, a la clínica de Lleida on treballava, els van oferir portar el control veterinari en una cursa de canicròs que es feia a Puigverd. I em van dir si hi volia anar jo. I allà va ser quan vaig descobrir-ho.

P.V.: I després et vas animar a participar-hi?
L.C.:
Justament després del control, no. Va ser el 2012 quan vaig adoptar dues llebreres i vaig anar a viure a Puigverd. La propera cursa de canicròs es feia el 2013 per Carnaval i va ser quan m'hi vaig animar. Tenia una lesió a l'espatlla i no podia seguir fent els esports que feia fins llavors. Això va ser el detonant.

P.V.: Quines modalitats practiques amb els gossos?
L.C.:
Vaig començar fent canicròs però una altra lesió, aquest cop  a l'esquena, no em va permetre continuar corrent. Ara faig bikejoring i patí.

P.V.: Quines són les particularitats de cada modalitat?
L.C.:
En el cas del canicròs tothom ho pot fer, mentre es pugui córrer i l'animal estigui sa, podràs córrer més ràpid o més lent. Per a la bici o el patí, els gossos han d'estar més preparats físicament i els ha d'agradar estirar.

P.V.: Els gossos són teus?
L.C.:
Sí. Són gossos adoptats. Tot i això, en la competició estatal en què participo és complicat trobar gossos com els meus, ja que majoritàriament són gossos seleccionats específicament per a la pràctica d'aquestes modalitats.  

P.V.: Bikejoring i patí amb un gos? Com comences en aquestes modalitats?
L.C.:
Al bikejoring vaig entrar-hi arran de participar en un triatló.  Després vaig adoptar un altre gos, que tenia una displàsia de maluc però no podia participar en cap modalitat per la lesió. La meua parella va decidir fer-me un patí a casa i amb el seu gos, també adoptat, vaig començar a participar en les curses de patí.

P.V.: És un esport conegut?
L.C.:
Jo de la província de Lleida conec ben poca gent. Però ara estic en un equip, el Blues Brothers-Run4Dogs, i també som pocs. Tot i això, sempre intentem anar diverses persones a les curses per aguantar el gos a les sortides o per si passa alguna cosa.

P.V.: S'ha d'estar molt ben preparat físicament per practicar aquestes modalitats?
L.C.:
En el cas del patí, el meu gos té molta força, i ja no treballo aquest aspecte amb ell. El que sí que treballem és la velocitat i la resistència. I per entrenar-me jo, sempre ho he de fer amb el patí. Per entrenar amb bicicleta, depèn de les llebreres, ja que no tenen cap problema de resistència ni de velocitat però sí que a vegades, no volen estirar.

P.V.: Quin és el proper objectiu?
L.C.:
Participar i gaudir en els campionats europeus de Polònia.

Al primer toc

  • T'agrada algun altre esport?
    La bicicleta i la natació..
  • Quins són els teus referents?
    A Catalunya hi ha un nivell molt alt en aquestes modalitats. Tenim el campió del món en bikejoring, la subcampiona de canicròs de veteranes, el tercer del món en patí i és en ells amb qui et fixes.
  • Quina és la teua beguda preferida?
    La Coca-Cola.
  • I el plat que més t'agrada?
    La pasta amb soja texturitzada. Sóc vegetariana i intolerant al gluten.
  • Quina música escoltes?
    La música electrònica.