Reportatge
L’ADN garriguenc rere el CP Esneca Fraga
Publicat al SomEsports 60 - Gener/Febrer 2024
L'ex del CH Juneda Jordi Capdevila dirigeix l'equip tècnic del conjunt de la Franja, on també hi ha el seu pare, Josep Capdevila, Carles Cabús i el maialenc David Tost. El CP Esneca Fraga vol consolidar-se a l'elit de l'hoquei femení. El club manté un vincle especial amb el CH Juneda.
Comparteix
Un equip català ha irromput les últimes temporades a l'elit de l'hoquei femení: el CP Esneca Fraga. L'entitat de la Franja es va constituir el 2021 i aquella mateixa temporada, la 2021/2022, va dominar la segona divisió estatal amb registres estratosfèrics. Es va emportar l'OK Lliga Plata femenina guanyant els 26 partits de què constava el campionat i anotant 180 gols, una mitjana de gairebé 7 per partit. Per contra, només en va encaixar 27. El balanç anotador triplicava el del segon equip amb millors xifres. La temporada 2022/2023, el CP Esneca Fraga es va estrenar a l'OK Lliga Iberdrola, la primera divisió femenina. El combinat va acabar la campanya en sisena posició i lluny del primer classificat en nombre de punts. Tot i això, va plantar cara a les rivals de la part alta de la taula, com el Generali HC Palau de Plegamans, el CP Vila-sana entrenat pel borgenc Lluís Rodero o el Telecable HC de Gijón.
Al tancament d'aquesta edició, i després de dotze partits de la temporada 2023/2024, el club del Baix Cinca ocupa la quarta plaça del campionat amb vuit victòries, tres empats i una derrota. Abans de Nadal, el CP Esneca Fraga va guanyar 6-3 el CP Vila-sana. A l'octubre, havien esgarrapat un empat a un contra el totpoderós Generali HC Palau de Plegamans. A aquests bons resultats, s'hi suma la classificació per a la fase de grups de la WSE Champions League Female i el debut amb victòria contra l'SL Benfica (2-0). La progressió impressiona.
El club de la Franja compta amb el finançament del grup especialitzat en formació online Esneca, d'arrel lleidatana, i té en plantilla algunes referents de l'hoquei patins, entre campiones del món, d'Europa i internacionals amb les respectives seleccions. A la banqueta, dirigint i coordinant el projecte, hi ha un equip tècnic garriguenc, amb forts vincles amb el CH Juneda. L'encapçala Jordi Capdevila, exjugador, exentrenador i excoordinador dels rojos. Com a mà dreta, hi té Carles Cabús, veterà de l'entitat junedenca, que també ha exercit tots els rols al CH Juneda. Josep Capdevila, pare de l'entrenador i delegat de molts equips durant els seus anys formatius, fa també aquí de delegat de pista. El fisioterapeuta maialenc David Tost, que al seu torn juga amb el Futbol Sala Maials B, va ser l'última incorporació de l'staff.
Cabús i Capdevila seguint una jugada (Foto: Robert Pena Costa)
El pinyol garriguenc
Els empresaris Jordi Piñol i Montse Pere, president i vicepresidenta del CP Esneca Fraga, van confiar a Jordi Capdevila la construcció i coordinació del seu projecte, amb un primer equip que volien que esdevingués referent. Capdevila havia dirigit durant 14 anys el CP Vila-sana, fins que el gener del 2021 la directiva el va fer fora al·legant la mala dinàmica de l'equip. També n'havia coordinat la base. Amb ell, els primers a incorporar-se a l'entitat del Baix Cinca van ser el preparador físic Isidre Brufau i el psicòleg esportiu Vicenç Raluy, amb qui ja col·laborava des de feia anys. En cercar algunes figures més de confiança per reforçar l'equip va trobar, primer, el seu pare, Josep Capdevila. Volia algú proper per a les tasques de suport i administratives que duu a terme un delegat i que li parlés clar sobre els encerts i els errors de l'equip. Tot i que comparteixen converses contínuament sobre l'equip, Josep Capdevila reconeix que "quan era jugador li fotia més canya".
Ara, observa i proposa canvis, però respecta el lideratge del fill. Al final de la temporada 2022/2023, el Fraga va fitxar un segon entrenador, Carles Cabús. Capdevila i Cabús havien coincidit al CH Juneda. Primer, Cabús li havia fet d'entrenador. Anys més tard, havien compartit banqueta i responsabilitats de coordinació, com quan en plegar del Vila-sana el 2021, Capdevila havia estat treballant pel CH Juneda i s'havia ajudat del qui ara és el seu segon a bord. Aquest junedenc, que com dèiem havia exercit tots els rols dins el club de la comarca, va rebre la proposta de Capdevila "com un regal". Podia aportar un grau de veterania, alhora que també de gestió de grups, fruit de la seva experiència laboral fora de l'esport. A més, se sentia "molt emparat". L'estiu passat també es va sumar a l'equip tècnic el jove David Tost, just acabar el grau de Fisioteràpia. Tot i que reconeix que abans de fitxar pel CP Esneca Fraga "no n'havia vist mai, d'hoquei", i que, durant els seus estudis havia descartat centrar-se en el vessant esportiu, l'oferta de feina del club del Baix Cinca li va cridar l'atenció i ara està "molt content". Tots els companys es desfan en elogis i li reconeixen l'esforç i l'adaptació. "No el canviarem per res del món", diu Jordi Capdevila.
El suport econòmic d'Esneca és clau per entendre el desenvolupament i l'ambició del projecte. L'equip tècnic, a excepció de Carles Cabús, amb una altra feina, i Josep Capdevila, jubilat, està en nòmina. Les jugadores també, i poden dedicar-se a l'esport en exclusiva. Aquest és un fet diferencial respecte a altres clubs.
L'objectiu, competir-ho tot
Jordi Capdevila té a favor l'estructura del club, una plantilla feta a mida i els resultats de les últimes campanyes. Per tot això, explica que l'objectiu d'aquesta tercera temporada és "competir-ho tot. Enguany hem fet un salt qualitatiu en què hem incorporat campiones del món i jugadores de molt nivell". El repte és majúscul en un equip aparentment tendre a nivell de rodatge, i que a més ha debutat a Europa, però que compta amb una dilatada experiència a la banqueta i a la pista. Potser per això afegeix que un altre dels reptes de la campanya és "consolidar-se". El CP Esneca Fraga, però, i en paraules del delegat, Josep Capdevila, no ha estat creat per "mantenir la categoria". Per tant, quan des de l'equip tècnic assenyalen en aquesta direcció, cal entendre que volen assentar-se al capdavant de la lliga regular, i al més lluny possible en les altres competicions. El tècnic creu que la seva principal fortalesa és "que estem fent molt bé els treballs defensius. Som un dels equips menys golejats de la categoria i això ens dona moltíssim". A això, hi suma el talent individual de les jugadores, que repercuteix en combinacions ràpides fins a la porteria rival i en les 46 dianes que ja han fet en els primers 12 partits de l'OK Lliga Iberdrola.
Com passa amb el futbol femení i en altres disciplines, l'estil de joc és força diferent que quan juguen els homes. Capdevila valora que és "un esport més directe, en què impera més el contraatac i buscar porteria més constant", a diferència de la Parlem OK Lliga masculina, més estàtica per la preponderància del físic i la tàctica. L'espectacle "més vistós", per a Capdevila, es deu al fet que encara es manté "la tècnica individual, el col·lectiu o jugades tàctiques que a vegades surten boniques i rodones", en paraules de Carles Cabús, que rememora alguns dels duels d'aquesta temporada en què el joc ofensiu del Fraga i de les rivals han repercutit en un xou per als aficionats a l'hoquei.
Els membres del cos tècnic coincideixen a afirmar que la progressió del bloc està sent molt ràpida. En l'aspecte organitzatiu, això és un desafiament constant i els ha obligat a reforçar la planificació i la coordinació amb eines per compartir informació diàriament sobre la preparació física, psicològica i tàctica.
El segon entrenador, Carles Cabús, creu que la ràpida progressió de la disciplina té un impacte en les jugadores, però també en el conjunt de l'hoquei femení d'elit. La professionalització, diu, "es nota que ha anat a passos de cavall, perquè crec que en molts casos falta un rodatge". Cabús considera que "no hi ha hagut temps de preparar les jugadores com a professionals, a nivell de conducta". Apunta a una cultura professional que vincula amb la disciplina, amb les cures i la prevenció de les lesions, o amb la comunicació amb l'equip tècnic, entre d'altres aspectes. A poc a poc, s'haurà d'avançar per acabar de consolidar el progrés.
Sigui com sigui, el Pavelló del Sotet, casa del CP Esneca Fraga, està ple els caps de setmana que l'equip juga a casa. L'aposta ambiciosa a nivell econòmic i de resultats és un estímul per la resta dels combinats catalans i estatals.
El CP Esneca Fraga en un partit al Pavelló de Juneda. (Foto: CH Juneda)
Un mirall entre el Fraga i el CH Juneda
L'equip de la Franja i el CH Juneda presenten dues estructures contraposades. El primer ha començat el projecte per la teulada, amb un equip de referència al més alt nivell competitiu. Arran del joc atractiu posat en pràctica per la plantilla de Capdevila i dels possibles èxits, la directiva espera atreure infants i joves a la descoberta i a la pràctica de l'hoquei patins. La base està apareixent a poc a poc, emmirallada en les argentines Adriana Gutiérrez i Adriana Soto o en la portera catalana Anna Ferrer. El club espera que d'aquí a uns anys apareguin les primeres jugadores fragatines per reforçar la plantilla.
El CH Juneda, per la seva part, porta anys "picant pedra", segons expressa Carles Cabús, per defensar i mantenir aquest esport minoritari a la comarca i a Ponent amb bona salut i com una opció estimulant per a la canalla. Els equips més ben classificats són el de Tercera Catalana, amb una presència important de juvenils, i el de Primera Catalana. Al revés del Fraga, ha sigut la base la que ha estat alimentant els primers equips i la que li ha donat la seva ànima al llarg de tots aquests anys, més enllà d'algun període amb més fitxatges d'altres municipis.
El CP Esneca Fraga pot aprendre de la base dels rojos i les del Baix Cinca poden exercir de referents per a les nenes i joves garriguenques.
Tal com expliquen des de l'equip tècnic garriguenc, la relació entre les dues entitats és viva. Aquesta temporada, per exemple, l'equip va jugar un partit de la Lliga Catalana Femenina, en què competien com a convidades, al Pavelló Poliesportiu de Juneda. El club de la Franja, que es podia sentir local gràcies al suport de la graderia, es va imposar 4-1 al Cerdanyola CH. De la mateixa manera, van disputar un matx clau de l'OK Lliga Iberdrola contra el Generali HC Palau de Plegamans, un dels millors equips de la competició. De nou, les fragatines amb rol de locals van fer vibrar el públic de Juneda. El resultat final va ser d'1-1. Jordi Capdevila recorda que tots dos dies estava ple de gom a gom i "feia molt goig" i Carles Cabús afirma que els dies següents molts veïns li comentaven que haurien de jugar més partits a Juneda.
Primer i segon entrenador, que són els qui han tingut un lligam més estret amb el club garriguenc continuen atents al recorregut dels rojos en lliga. Sempre que poden s'escapen a veure algun partit dels sèniors, i també visiten el pavelló i tenen informació del progrés del club i de la base. Enguany, fins i tot es van desplaçar de Fraga a Valls després d'un partit, per gaudir del club local. Josep Capdevila també manté l'afició a l'hoquei i es habitual a la graderia quan el CH Juneda juga a casa. D'igual manera, i d'acord al que expliquen des del cos tècnic, entre l'afició del CP Esneca Fraga quan juguen al Pavelló del Sotet ja s'hi comencen a comptar les primeres famílies garriguenques.
L'hoquei femení a la comarca
Ambdós clubs semblen agermanats avui en dia pels vincles existents. Preguntats per què hauria de fer el CH Juneda per construir un futur projecte juvenil o sènior femení, el cos tècnic del CP Esneca Fraga rebutja que existeixi cap recepta màgica. Jordi Capdevila no creu que "hagin de canviar res". Diu que "cada vegada surten més nenes, i com més visibilitat té l'esport femení, elles més s'hi fiquen", i afegeix que creu que "tot és qüestió d'anys". Carles Cabús exposa que "el fet que hi hagi el CP Vila-sana i el CP Esneca Fraga a prop fa que les noies del CH Juneda em preguntin pels resultats i que vagin a veure partits. Els seus referents són equips femenins, encara que ara estiguin jugant en equips mixtes".
Des de la banqueta del CP Esneca Fraga, el grup de garriguencs integrat per l'entrenador Jordi Capdevila, el segon entrenador Carles Cabús, el delegat Josep Capdevila i el fisioterapeuta David Tost, juntament amb el preparador físic Isidre Brufau i el psicòleg esportiu Vicenç Raluy, treballen per situar aquest conjunt entre els millors clubs femenins de la disciplina. Caldrà seguir atent a la consolidació i progressió del projecte, als lligams existents entre el CH Juneda i l'estructura de la Franja, i a com poden actuar les jugadores d'aquest equip en la promoció de l'esport i l'eixamplament, per exemple, de la base. L'hoquei comarcal exporta talent constantment. A la vegada, el projecte del CP Esneca Fraga permet posar-hi els ulls i emmirallar-s'hi. Debutar com a professional al Pavelló del Sotet pot ser, d'ara endavant, una fita per alguna jugadora garriguenca.